Vinnare av Industripriset 2014

Villa Bjurström

  • Hustyp: 2-­plan
  • Boyta: 245 m2
  • Antal rum: 8 rok
  • Projektform: Byggsats

Tanken med Villa Bjurström var att tillsammans med Stall Bjurström bilda 2000-talets hästgård. Arkitekten har valt att referera till ett engelskt lanthus och sedan adderat moderna fönstersättningar och panelval.

Villa Bjurström är ett 2-planshus med etage. Mycket fokus har lagts på kök och matplats. Vardagsrummet är placerat i etagedelen. Första våning har 2,7m och andra våning 2,5m i takhöjd. Huset har ett schakt som delar övervåningen i en barn- och en vuxendel. Vuxendelen är tydligt avgränsad och utformad till en plats för där man ska kunna finna ro.

Ett viktigt önskemål var låg energiförbrukning. Huset är byggt med en specialvägg, 40 cm tjock, och fönster med väldigt låga u-värden. Huset har golvvärme på alla plan och värmen kommer från jordvärme och ett FTX-ventilationssystem. Huset förbrukar, efter ett års mätning, endast 17 kWh/kvm/år för värme och varmvatten!

Nästa referens

Föregående referens