Vinnare av Industripriset 2014
Värme Energi Energikostnader Tofflor Varmdryck Eld Mysigt

Så gör du för att spara energi i vinter

Säsongen då energikostnaderna skjuter i höjden ligger för dörren. Elementen är igång, det eldas i kaminen och det har varnats för minusgrader och nederbörd. Här kommer några tips på hur du kan spara energi i vinter.

Isolering är A och O

En bra isolering är väldigt viktigt för att hålla nere energikostnaderna. För att få bygglov får rummen i huset inte dra mer än 55 kw/h per år beroende på kvadratmeter. Skövdevillans väggar håller förbrukningen nere på 35-40 kw/h per år tack vare den speciella isoleringen. Vi använder väl beprövade produkter som redan finns på marknaden men sätter dem i en särskild ordning i väggen för att uppnå maximal isolering. Det är även viktigt att ha ordentligt tätt mellan fönster och dörrar och vägg. Det specifika receptet gör att energikostnaderna i ett Skövdevillan hus är väldigt låga.

Värmesystem

Att ha ett kostnadseffektivt värmesystem i huset är ytterst viktigt för energikostnaden. Skövdevillan samarbetar med Nibe och många kunder väljer deras F750 frånluftsvärmepump. Att ha en smart frånluftsvärmepump kan spela stor roll för hur höga kostnaderna blir under vinterhalvåret. Nibe F750 reglerar själv energibehovet efter ditt hem med hjälp av varvtalsreglering. Om en villaägare byter från en vanlig frånluftsvärmepump till en med varvtalsreglering kan det spara mer än 5000kr om året. Det går även att ladda ned en app för att hålla koll på värmen i huset när du inte är hemma.

Se över ditt elavtal

Elavtal är ett nödvändigt ont för många. – ”Ta ett bara”, är det nog många som känner när de måste välja ett elavtal. Men det är där möjligheten finns att spara pengar. Elpriskollen är en oberoende tjänst för att få en bra överblick över de elavtal som passar ditt boende. Det är olika åsikter om det är bäst med rörligt eller fast pris, men det beror på omständigheterna och hur länge ditt elavtal ska sträcka sig. Glöm inte naturen när du väljer elleverantör – Naturskyddsföreningen listar el som är märkt med Bra miljöval på sin hemsida.

Lär dig myterna om elavtal 

Sänk temperaturen

Använd termostat och anpassa värmen inomhus efter hur kyligt du klarar av. Använd gärna raggsockar eller tofflor och en tjockare tröja så sparar du energi och får en anledning att mysa lite extra under filten i soffan.

Brandsäkra hemmet – sakerna du måste ha koll på

Fler tips

  • Elda i kaminen
  • Vädra inte mer än nödvändigt
  • Lufta elementen regelbundet
  • Dra ned persienner och rullgardiner för att minska värmestrålningen under nätterna

Vill du grotta ned dig ännu mer i energins värld ska du kolla in Energimyndighetens hemsida.